FAQ | AB Mosegaarden

AB Mosegaarden

FAQ

Her finder du de hyppigst stillede spørgsmål:
1) OMBYGNING
2) EMHÆTTE/UDSUGNING
3) FREMLEJE AF ANDEL
4) KLAGE OVER ANDEN ANDELSHAVER
5) LOFTRUM/KÆLDERRUM
6) NYE ALTANER
7) BLÆNDING AF HOVEDDØR

OMBYGNING

Bestyrelsen skal i henhold til vedtægterne §11 altid informeres om forandringer af din lejlighed, hvis du  f. eks. ønsker at fjerne en væg, blænde en dør eller ændre ved el- gas- eller vvsinstallationer.
Du skal aflevere en kort beskrivelse af de ønskede ændringer og skitser af lejligheden før og efter ændringerne til administrator, som behandler sagen.

OBS!: Administrator skal altid kontaktes inden evt. ombygning påbegyndes,

Hvem skal godkende forandringer i en andelsbolig?
En andelshaver har ret til at foretage forandringer i andelsboligen. Forandringer skal udføres håndværksmæssigt forsvarligt i overensstemmelse med kravene i byggelovgivningen, lokalplaner og andre offentlige forskrifter. Forandringer skal anmeldes skriftligt til administrator senest 5 uger inden, de iværksættes. Administrator og bestyrelse gennemgår derefter de ønskede ændringer.

Administrator og bestyrelsen er ikke ansvarlig for anmeldte eller godkendte forandringers forsvarlighed og lovlighed. I de tilfælde, hvor der kræves byggetilladelse efter byggelovgivningen eller tilladelse efter andre offentlige forskrifter, skal tilladelsen desuden forevises administrator, inden arbejdet iværksættes.

Har bestyrelsen ret til at nægte at godkende forandringer?
Vurderer bestyrelsen, at den ansøgte forandring vil medføre væsentlige gener for de øvrige andelshavere i ejendommen, kan bestyrelsen gøre indsigelse inden 4 uger efter anmeldelsen. Gør bestyrelsen indsigelse, skal iværksættelse af forandringen udskydes, indtil der er opnået enighed med bestyrelsen, eller det er fastslået, at indsigelsen var uberettiget.

Atrækskanaler, elektrisk udsugning, emhætter og lignende?
Aftrækskanalerne må ikke blokeres eller ændres, og der må ikke monteres elektrisk udsugning, emhætte eller lignende på aftrækskanalerne.

Hvem har ansvaret for at søge om godkendelse hos kommunale myndigheder?
Det er andelshaver, der skal søge om myndighedstilladelse, men bestyrelsen skal samtykke i ansøgningen.

OBS!: Københavns Kommunes regler for ombygning af lejligheder, kan du finde her.

HUSK: Du skal altid selv bortskaffe byggeaffald, det kan afleveres gratis på Københavns Kommunes genbrugsstationer.  Affald må aldrig stå til gene på opgang eller fortov, det skal straks fjernes.

Er naboer forpligtet til at give håndværkere adgang?
Ja, naboer skal give adgang til håndværkere. Vil naboen ikke give adgang, kan det være nødvendigt at varsle arbejdet 6 uger før, der er behov for adgang i henhold til lejeloven.

Hvem skal betale for udbedringer, hvis håndværkere forringer inventar hos naboen i forbindelse med forandringer?
Det vil være andelshaver, der er ansvarlig for skader på naboens inventar, selvom en håndværker har forårsaget skaden. Andelshaver kan så gøre sit skadeskrav gældende over for håndværkeren.

Får jeg forbedringens fulde pris tilbage, når jeg sælger?
Ifølge Andelsboligforeningsloven ansættes værdien af forbedringer i lejligheden til anskaffelsesprisen med fradrag af eventuel værdiforringelse på grund af alder eller slitage.

Det betyder, at f.eks. det køkken eller det bad, som andelshaver har bekostet, skal nedskrives ift. den forventede levetid, som forbedringen forventes at have. Nedskrivningen sker med udgangspunkt i det afskrivningskatalog, som fremgår af ABF-håndbogen.

EMHÆTTE/UDSUGNING

Du kan læse om dette af foreningens husorden stk. 15.

Foreningens fælles aftrækskanaler til naturlig udluftning er ikke konstrueret til mekanisk udsugning (emhætte, tørretumbler, udsugning m.m.). Hvis en beboer tilkobler mekanisk udsugning af enhver art på aftrækskanalerne, skal beboeren altid sikre, at dette ikke medfører gener hos andre beboere. Beboere, som benytter mekanisk udsugning på aftrækskanalerne, har altid selv det fulde ansvar for udbedring af alle skader, som evt. opstår som følge af, at der benyttes mekanisk udsugning. Fælles aftrækskanaler til naturlig udluftning må ikke blokeres eller tilstoppes.

De naturlige aftrækskanaler er beregnet til at skabe en naturlig luftcirkulation i lejligheden og vil under normale forhold kunne sørge for tilpas udskiftning af luften i lejligheden.
De fleste emhætter og ventilatorer vil ikke kunne flytte fugten op over taget, hvilket resulterer i, at fugten blot fortættes længere oppe i aftrækskanalen, hvilket kan medføre fugtskader hos overboere samt tæring af aftrækskanalerne.

Aftrækskanalerne for naturlig ventilation må ikke tildækkes eller skjules over et nedsænket loft. Hvis man etablerer nedsænket loft skal aftrækskanalerne fritlægges, så ventilationen af rummet kan foregå uhindret.

FREMLEJE AF ANDEL

Foreningens vedtægter § 12 omhandler fremleje og udlån af lejlighed. En andelshaver kan med bestyrelsens tilladelse helt eller delvist udleje eller udlåne sin lejlighed i samme omfang, som en lejer kan efter lejeloven. Bestyrelsen skal godkende fremlejetageren. Korttidsfremleje og udlån gennem deletjenester som f. eks. AirBnB kan ikke godkendes.
Ved overtrædelse af reglerne om fremleje/udlån kan foreningen ekskludere dig som andelshaver.

OBS!: Administrator skal altid kontaktes inden evt. fremleje påbegyndes,

  • Du kan fremleje din bolig i et år med mulighed for evt. at forlænge til op til to år, hvis du er væk midlertidigt, for eksempel på grund af studieophold, udstationering, midlertidig forflyttelse, sygdom eller lignende.
  • Det samlede antal personer i boligen må ikke overstige antal beboelsesrum.
  • Bestyrelsen skal altid have dokumentation for gyldig årsag til fremleje, og godkende fremlejetageren inden du indgår aftale om fremleje.
  • Fremlejeaftalen skal indgås med skriftlig lejekontrakt mellem dig som fremlejegiver og din fremlejer (fremlejetager). Lejen skal være “rimelig” i sammenligning med lejeværdien af den lejede lejlighed og lignende lejligheder. Hvis fremlejeren ikke synes, at lejen er rimelig, kan vedkommende klage til huslejenævnet for at få huslejen sat ned, og evt. få for meget betalt leje betalt tilbage.
  • Det er dig som andelshaver, der hæfter for overholdelse af husorden. Foreningen vil derfor kunne ekskludere dig som andelshaver, hvis din fremlejer opfører sig sådan, at det berettiger til en eksklusion.
  • Du hæfter også i forhold til foreningen vedrørende betaling af husleje m.m.

Fremleje/udlån af dele af boligen

Hvis du ønsker at dele din bolig med andre ved at udleje et eller flere værelser, har du ret til dette, så længe den del af boligen du fremlejer, ikke overstiger halvdelen af boligens areal. Samtidig må der ikke bo flere mennesker i boligen, end der er beboelsesrum. Det vil f. eks. sige, at I højst må bo 2 personer i en toværelses lejlighed.

Når du kun fremlejer dele af boligen, er der ingen tidsmæssig begrænsning.

Du skal have en skriftlig lejekontrakt mellem dig som fremlejegiver og din fremlejer (fremlejetager), og  Bestyrelsen skal altid godkende fremlejetageren, inden du indgår aftale om fremleje.

KLAGE OVER ANDEN ANDELSHAVER

Læs venligst AB Mosegaardens husorden.

Det er uundgåelige at man i  etageejendomme som AB Mosegaarden, hvor vi bor mange forskellige mennesker ikke vil kunne høre eller ja, måske endda lugte hinanden.

Af samme grund er det meget sjældent at bestyrelsen kan gøre noget i disse situationer. Hvis du mener, at en af de andre beboere larmer eller lugter for meget og for ofte, bør du i første omgang rette henvendelse til vedkommende og forsøge at
løse sagen på egen hånd, dette vil for det meste hjælpe. 

Hvis det ikke hjælper, så kan du sende en skriftlig klage til bestyrelsen.
Klagen skal være underskrevet af minimum 3 af de omkringboende og klagen skal indeholde detaljerede oplysninger om dato(er), klokkeslæt samt hvilke
støjgener eller andet, der ligger til grund for klagen. I skal desuden oplyse om, hvordan i selv har forsøgt at løse problemet.

Når bestyrelsen modtager en klage underskrevet af flere af de omkringboende
med behørig dokumentation for forholdene, vil bestyrelsen vurdere sagen.
Bestyrelsen kan, hvis det skønnes nødvendigt, bede administrator om at sende
et påbud til modparten, om at overholde den gældende husorden.

Drejer problemet sig om lugt fra lejligheden kan du læse nogle gode råd i denne pjece.

LOFTRUM/
KÆLDERRUM

Der følger ét loftrum med hver andelsbolig.
Sammenlagte lejligheder har ligeledes kun rådighed over ét rum, i den opgang de har adresse i.

Derudover er der mulighed for at leje tørreloft og kælderrum.

Det koster ca. 100,- pr. md. at leje et tørreloft eller et kælderrum.

Der kan være lang ventetid (ofte 5-6 år).

Hvis du er interesseret i at leje et tørreloft eller et kælderrum, så skal du kontakte bestyrelsen, og blive skrevet op hertil.

BLÆNDING AF HOVEDDØR

Blænding af hoveddør skal udføres på følgende måde:

Opmuring af dør med letbeton – f.eks. Y-tong blokke 15 x 20 x 60 på tagpapunderlag. Fastgjort til eksisterende mur med vinkelbeslag.

Isolering mellem mur og letbeton

Fugning af kanter.

Fuldpudsning af væg med spartelmasse.

Opsætning af filt 

Maling, kantfugning og montering af fodpanel.